Bestuurslid Jan Denis: “Het geeft me een voldaan gevoel als ik een ondernemer kan helpen.”

Van onderwijzer naar bankier

Jan Denis had aanvankelijk de ambitie om onderwijzer te worden, sterk aangemoedigd door zijn moeder die altijd streefde naar het beste voor hem. “Als je een 7 kunt halen, kun je ook een 8 halen,” herinnerde hij zich haar woorden. Maar een onverwachte wending kwam toen een vriend vertelde dat hij bij de Algemene Bank Nederland kon beginnen. Geïntrigeerd besloot Jan dezelfde stap te zetten, en zo begon op 15-jarige leeftijd zijn carrière in de financiële wereld. “Ik kon meteen na mijn examen beginnen, en het voelde als de juiste keuze.”

Studie en groei binnen de bank

Hoewel Jan oorspronkelijk niet van plan was om in de banksector te blijven, groeide hij door binnen de bank en bleef hij zich verder ontwikkelen. “De personeelsmanager zei dat ik moest blijven studeren, en dus begon ik met het praktijkdiploma boekhouden, MBA, SPD en later AA. Studeren vond ik steeds leuker.” Jan bleef zichzelf uitdagen en studeerde verder in belastingrecht en marketing, en tegen de tijd dat hij 38 was, had hij verschillende diploma’s op zak en inmiddels een gezin opgebouwd.

Succes in de overnamefinanciering

Bij ABN Amro werkte Jan bijna 50  jaar, waarvan de laatste 35 jaar als adviseur voor speciale financieringen, waarbij hij zich specialiseerde in overnamefinancieringen in Brabant en Limburg. “Ik zat altijd aan de kant van de kopende partij, maar ik hield ook de verkopende partij in de gaten.” Jans’ inzicht in familiebedrijven en overnames maakte hem een waardevolle adviseur. “Soms zat ik drie keer bij dezelfde klant vanwege meerdere overnames. Het was een boeiende tijd vol leerzame interacties en complexe casussen. Ook het geven van cursussen, workshops en presentaties vanuit de bank gaf mij veel voldoening.”

Een nieuwe uitdaging bij de Kredietunie Regio Tilburg

Na zijn pensioen kwam Jan via een oude schoolvriend in contact met de Kredietunie. “Deze schoolvriend zei tegen me: is dat niks voor jou? Toen ben ik in gesprek gegaan met Bart Taminiau en voelde ik me meteen thuis.” De manier waarop de Kredietunie beslissingen neemt als bestuur, in plaats van door een enkele manager, sprak Jan erg aan. Sinds zijn start in 2018 heeft Jan samen met zijn collega’s het proces van kredietverstrekking verder geprofessionaliseerd en het investeerdersnetwerk uitgebreid. “We zijn gegroeid van 20 investeerders in 2018 tot ruim 60 in 2024. Het is geweldig om deel uit te maken van een club die ondernemers echt helpt.”

Enthousiasme en toekomstvisie

Met enthousiasme kijkt Jan naar de toekomst binnen de Kredietunie Regio Tilburg. “Het is een nuttige besteding van een deel van mijn vrije tijd en het geeft me een voldaan gevoel als ik een ondernemer kan helpen.” Ondanks de uitdagingen van het afgelopen jaar blijft Jan optimistisch over de groei van de Kredietunie en de rol die hij speelt in het succes ervan. “Ik wil hier zeker nog een tijd mee doorgaan. Het is leuk werk, en er is nog zoveel te doen.”